magyar énekesnő-zeneszerző

 

 Az első magyar lányzenekar, a Beatrice megalapítója.

 

Csuka Mónika művészi életpályája

 

 

 

 

 

Született: 1952. november 29.-én Zalaegerszegen.

Zenei tanulmányait 4 éves korában kezdte, a Kodály módszer szerint, nemcsak énekesként, hanem később hangszeresként is. (Zongora, cselló, gitár).

1967-ben szólistaként hanglemezre énekelte a Kodály módszer bemutató anyagát dr. Szabó Helga vezetésével, melyet Angliában és Japánban is terjesztettek.

1969-ben alakította meg Magyarország első női beat zenekarát a Beatricét.

1970-ben a Magyar Televízió „Halló fiúk,halló lányok” c. műsor által Adamis Anna szövegére kiírt jeligés pályázatát zenéjével megnyerte.

1976-ban megírta a „Tessék választani” rádió fesztivál nagy disco slágerének zenéjét: a Gyere kislány, gyere c. dalt,melyet a Beatricében adtak elő.

1976-79-ig tagja volt a Mikrolied vokálnak is, mellyel eljutottak számos akkori szocialista országba.

1980-ban az NSZK-ban szerepelt a MACIVA szervezésében.

1985-ben kislemez: melyen a „Szervusz Magyarország” c. dal szerepelt.

1988-ban jelent meg első nagylemeze. Magyarországon először, a Hungaroton monopol helyzetét megkerülve (mivel nem akartak lemezt kiadni neki), a jugoszláv Radio Televizio Beograd PGP gondozásában, hiszen korábban a Vajdaság magyarajkú területein is nagy sikerrel szerepelt.

1989-ben Adriai slágerek címmel az akkori Jugoszláviában jelent meg nagylemeze.

Még ebben az évben Magyarországot képviselte a belgrádi Táncdalfesztiválon.

1990-ben megszületett az első aranylemez, Szédülj el címmel, melyet még számos album követett.

1991-ben alapítja meg Énekiskoláját, melynek az volt a célja, hogy a könnyűzenén keresztül megszerettesse a komolyabb zenei ismereteket is. A fiataloknak (csellengés, drogozás)  helyett egy értelmes elfoglaltságot adjon. A szorongó, kishitű emberekből, a szeretet és biztatás útján magabiztosabb felnőttek legyenek. De az idősebb korúak is képezték magukat, hisz fiatalkori álmaikat élték meg. Nem sztárokat akart nevelni. Még a mozgás-látás vagy a mentálisan sérülteknek is lehetőséget biztosított a kibontakozásra. Tanítványainak három nagylemezük is megjelent, melynek zenéjét Csuka Mónika írta. Az ének tanítás a mai napig is működik és a régiek is visszajárnak.

2011-ben saját intuícióból megírta Padre Pio az olaszok szentjének 1968-as jövendölésének hatására a „Száll a madár” c. dal zenéjét, melynek mondanivalója a magyarság Európában betöltött szerepét jövendölte meg.(Soós Mercédesz előadásában).

Előadóként és több lemezen zeneszerzőként is közös produkciók születtek Aradszky Lászlóval, Balázs Fecóval, Bajor Imrével, Korda Györggyel, Máté Péterrel.

 

Az Artisjusban több, mint 200 dal zeneszerzőjeként jegyzik.