magyar énekesnő-zeneszerző

 

 Az első magyar lányzenekar, a Beatrice megalapítója.

 

1969-1978  között a Beatrice énekese, gitárosa volt, amely Magyarország első lányzenekaraként indult.

1969-ben, a beat-korszak kellős közepén öt lány alapított egy beat zenekart, egy zuglói pincében. Már rendelkeztek hangszeres tudással, hisz mindannyian komoly zenét tanultak. Felszerelésük alig volt, egyedül Csuka Mónika büszkélkedhetett egy elektromos gitárral. Először a  Felkelő nap házát tanulták be, mert ebben szerepelt az összes gitáron játszható alap akkord.
Csuka Mary, Mónika húga is gitározott eleinte. Csakhogy a miniszoknyás társaságnak nem volt dobosa, így kénytelen volt ő megtanulni ezen a hangszeren játszani. Eleinte újságpapíron gyakorolt. Jó kapcsolatot ápoltak a Gemini együttes tagjaival is, például Csuka Maryt Bardóczi Gyula tanította meg a dobolásra.
Az érettségi előtt álló lányok hatalmas ambícióval próbálgatták az akkor futó slágereket. Aztán összeszedték bátorságukat, és beállítottak az akkor már klubbal is rendelkező Rangers együtteshez, segítségért. Novai Gábor segített is, sőt Ő lett a keresztapa, hisz a Beatrice nevet Ő találta ki.

A lányok már annyira jók voltak, hogy akár közönség elé is állhattak, csakhogy még nem volt nevük. A Beatles mintájára olyan nevet kerestek, ami tartalmazza a "beat" szócskát, és mégis utal arra, hogy lánybandáról van szó. („Legyen benne a beat szó, de legyen lányokra utaló is.”)  Így született meg  1969-ben a Beatrice. A csapat nem adott ki albumokat, hisz akkor ez nem ment könnyen.  

 Az első felállásban Csuka Mónika (ének, gitár) Mózes Kati (billentyű), Hamar Krisztina (akkordgitár)  Sebes Ildi (basszusgitár) és Csuka Mary (dobok) vett részt. Egy ideig a később diszkó királynőként befutott Szűcs Judit is játszott a Beatricében orgonán. Később Nagy Kati lett a billentyűs.  Főleg feldolgozásokat játszottak, de 1970-ben például Komár Lászlóval közösen adták elő a kislemezen is megjelent Jóbarátom című dalt, amit Csuka Mónika és testvére Mary írt, Adamis Anna, az Omega együttes szövegírójának szövegére.

 

1971-ben Nagy Feró  csatlakozott az együtteshez énekesként. A folyamatos tagcserék következtében a lányok kikoptak a zenekarból. Nagy Kati a Tűzkerékbe igazolt, Csuka Mary a Vadmacskák tagja lett.

 

1972-től többször átalakult a zenekar. Tagjai voltak : Cziránku Sándor  gitáros, Temesváry András (basszusgitár), Temesváry Péter, Barile Pasquale dobosok, Aszalós Zoltán, Nagy Károly billentyűsök.  Elkészültek első demófelvételeik, a Csuka Mónika által írt és énekelt Csak egy szót című dalt a Magyar Rádió is leadta, de lemezen egyik daluk sem jelent meg.[A Beatrice 1976. október 10-én az FMH-ban adott koncertjét a Magyar Rádió rögzítette.

 

1976  szólóénekese a Mikrolied vokál triónak, amellyel sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban is.

 

1976-ra a Beatrice stílust váltott és megalakult az ország egyik legjobb disco zenekara. A Tessék választani! című rádióműsorban szerepeltek a Gyere, kislány, gyere című dalukkal, amely az első sikeres disco sláger volt, és a műsor nyomán megjelent válogatáslemezre is felkerült. Zenéjét Csuka Mónika, szövegét Nagy Feró írta. 1976-tól a Mikrolied női vokáltrió  többször fellépett a Beatricével együtt is. Közös nagylemezben is gondolkodtak, de a terveket nem sikerült valóra váltani, és végül a Beatrice átalakult.

 

1976-77-ben a Sakál Vokál énekese és basszusgitárosa is, mely zenekar a „legendás” E Épület-ben játszott.

 

1978-ban a Bergendy együttessel nyugat-európai turnéra ment.

 

1979 . Ugyanebben az évben gitározik és énekel a Bergendy és az Apostol együttesekben is, valamint Korda Györggyel egy sikeres duettet is énekel, valamint  egy dalt is ír az énekes sztár „Lady N” c. lemezére Szenes Iván szövegére.